Monday Morning Mail 3/17

27 mars, 2017 | Kategori: Monday Morning Mail

God morgon. Vi är inne i en period då verksamheten går för högtryck. Nya kunder, nya affärer och projekt ställer höga krav på oss och det vi gör. Precis som det ska vara. För då trivs vi allra bäst!

Gränsöverskridande avfallshantering

Att transportera avfall över nationsgränser var tidigare oerhört tidsödande, och det krävdes en omfattande administration och mängder av blanketter. Därför drog de nordiska länderna igång ett gemensamt arbete 2008 för att kartlägga förutsättningarna för en effektiv digital hantering, vilket resulterade i en rapport och därefter ett konkret projekt. Naturvårdsverket gav Ida Infront uppdraget att ta fram en digitaliserad och förenklad hantering av tillstånd för gränsöverskridande avfallshantering.

2013 introducerades systemet som kallas Nordisk TFS på Naturvårdsverket och det är nu en av verkets ordinarie e-tjänster. Det innebär att företagen själva kan fylla i uppgifterna elektroniskt och eventuellt bifoga de dokument som behövs. Föranmälan av transporterna skickas sedan vidare till tillståndsgivande myndigheter i andra länder.

Ida Infront har arbetat vidare med projektet och nu står även Finland på tur. De har sjösatt systemet och integrerat det med tjänsten. Nästa steg är en satsning på EU-nivå, där det pågår ett övergripande utvecklingsarbete för gemensamma riktlinjer och arbetssätt. Vi på Ida Infront är stolta över att få vara en del av detta samarbete. Teknik och en tydlig portal har möjliggjort ett smidigt och modernt sätt att arbeta, som dessutom är betydligt säkrare för alla parter. Helt enkelt en digitalsmart vardag!

Alla vill väl IMPA?

Ida Infront är med och sponsrar ett av vårens stora arrangemang vid Linköpings universitet – IMPA. Studenter tävlar i olika omgångar för att bli bättre på programmering, algoritmer och problemlösning. Målet är dels att LiU ska placera sig bättre i nationella och internationella programmeringstävlingar, dels att studenter som deltar ska bli mer eftertraktade på arbetsmarknaden tack vare sin dokumenterade kompetens.

Vi sponsrar även DÖMD som genomförs lördagen den 1 april. Där har vi en egen darttävling som löper parallellt med det övriga arrangemanget. Det här är ett par av flera trevliga aktiviteter där vi finns med och möter morgondagens medarbetare.

Anmäl dig till Arkivveckan 2017

Innan vi avslutar för den här gången, vill vi gärna påminna om Arkivveckan 2017 som kommer att äga rum i Visby 16-18 maj. Det beskrivs som den största återkommande mötesplatsen för arkivverksamma i Sverige. Några av programpunkterna belyser aktuella ämnen såsom arkivens betydelse för det demokratiska samhället, kulturarv som resurs i digitala medier för barn och unga samt vilka krav som ställs på arkiv och informationsstruktur i en digital tidsålder. Läs gärna mer och anmäl dig på www.faf.nu. Hoppas att vi ses där!

Nu får vi njuta av den första vårvärmen. Och vi hörs i april igen!

Dela nyheten:
Skriv utSkriv ut