Monday Morning Mail 2/15

23 februari, 2015 | Kategori: Monday Morning Mail

God morgon. På Ida Infront har vi under alla år haft ett nära samarbete med Linköpings universitet och tekniska högskola. Vi tror på ett ömsesidigt utbyte, som bland annat har resulterat i att många studenter gjort sina exjobb hos oss. Och nyligen testade vi en helt ny samarbetsform, en satsning som gav mersmak.

Studentprojekt ger editorverktyg

Under 2014 gjorde en grupp studenter vid Linköpings universitet ett projekt på Ida Infront under ”jobbliknande” former. Uppdraget var att påbörja byggandet av ett webbaserat editorverktyg för iipax konfigurationsfiler. Meningen är att systemadministratörer av ärendehanteringssystem ska kunna påverka konfigurationen, och därmed lyfta en del arbete från programmerare. Men samtidigt måste det vara enkelt – en användare ska inte behöva vara insatt i hur XML-filen är uppbyggd, för att kunna ändra delar av systemet.

Verktyget, som fick arbetsnamnet iipax studio, är intuitivt och tydligt riktat till de som använder den kommande versionen av ärendehanteringssystemet iipax permissions. En förutsättning var därför att iipax studio skulle utvecklas för att likna framtidens iipax så mycket som möjligt i layout, designspråk och organisation av innehåll.

Förenklad funktionalitet

Användarvänlighet och design har varit i fokus, vilket bland annat ledde till att den grafiska delen fick implementeras. Dessutom behövde funktionaliteten för applikationen utvecklas, vilket kom att bli den största delen av projektet.

Resultatet blev, lite kort beskrivet, att konfigurationen till iipax studio läses in från en XML-fil, precis som till iipax permissions. Konfigurationen kan därefter ändras eller kompletteras och sedan sparas som XML-filer.

Genom projektet har vi fått en värdefull bild av hur editorn kommer att fungera och hur den ska kunna bli precis det stöd våra kunder efterfrågar. Och projektet blev en spännande resa för studenterna, men även för oss och visar att vi har mycket att lära varandra.

Youkoso – välkommen – Tobias!

I slutet av 2014 började Tobias Alström på Ida Infronts Linköpingskontor. Han har läst till civilingenjör industriell ekonomi, internationell Japansk med teknisk inriktning, med ett utlandsår på Meiji University i Tokyo. Tobias gjorde ett längre studieuppehåll, därför har han hunnit med att jobba flera år på Ericsson SW Supply i Mjärdevi, bland annat med robotar för CD- och DVD-produktion och andra daterade format (DAT-band). Men när det var dags att söka jobb efter studierna, föll valet på Ida Infront eftersom företaget gör en nysatsning på webklient. Dessutom gillar Tobias de snygga nyinredda lokalerna plus att de ligger nere i stan. Så vi säger förstås ”youkoso”!

Arkivforum 2015

Innan vi avrundar för den här gången vill vi om igen påminna om Arkivforum 2015 –Sveriges ledande konferens inom arkiv och informationshantering. 11-12 mars träffas beslutsfattare och användare på Grand Hotel i Stockholm för att lyssna till de senaste satsningarna och möjligheterna. Vi är där och även flera av våra kunder. Så kom gärna och prata nya generationens arkivlösningar med oss. Ett tips – har du inte anmält dig ännu är det hög tid nu. Det blir snabbt fullt. Läs gärna mer på arkivforum.se

Ha det så bra, så återkommer vi i mars månad igen!

Dela nyheten:
Skriv utSkriv ut