MMM november 2023: Varför jobba i team?

27 november, 2023 | Kategori: Monday Morning Mail

Varför jobba i team?

Ibland kan det vara bra att stanna upp och reflektera över varför vi gör saker på ett visst sätt. Särskilt när det är något som anses självklart och som ”alla” gör. För det kan ha stor påverkan på hur vi gör det.

På Ida Infront var vi tidigt ute med att arbeta i tvärfunktionella team. Vår erfarenhet är att teambaserat arbete är utvecklande, inspirerande och skapar bra fokus. Med de krav som ställs på oss som organisation idag så är våra team snarare en nödvändighet än ett val för att:

 • Kunna lösa komplicerade problem som ställer höga kunskapskrav och kräver både bred kompetens och spetskompetens.
 • Undvika personberoenden och sårbarhet.
 • Klara att arbeta på flera uppgifter parallellt.
 • Undvika kostsamma och riskfyllda överlämningar.
 • Kvalitetssäkra våra lösningar och leveranser.
 • Skapa tillhörighet och trygghet med bra förutsättningar för att stötta och lära av varandra.

Vilka förutsättningar krävs då för att bygga effektiva och produktiva team? De saker jag först kommer att tänka på är:

 • Samlad kompetens som täcker behoven.
 • Stabil bemanning.
 • Tydlighet kring uppgifter, syfte, mål, arbetssätt och prioritering.
 • Rättighet att fatta beslut och att misslyckas.
 • Tillgång till rätt information och bra verktyg.
 • God kommunikation, samspel och tillit.

Flera av dessa punkter handlar om att skapa struktur och hitta fungerande arbetsformer. På Ida Infront är många av oss ingenjörer, så detta är något som passar oss och som vi lagt mycket tid på att förfina. Vi har därför bra rutiner och mönster för att snabbt få i gång team som presterar och levererar värde till våra kunder.

Det som kan vara svårare att lösa och som är avgörande för att få högpresterande team är de punkter som är kursiverade ovan. De handlar mer om sociala behov, relationer och förmåga att jobba tillsammans på ett sätt som ger maximalt gemensamt resultat. Tyvärr är det vanligt att denna typ av teamutveckling inte får samma fokus och att team måste försöka lösa det på egen hand. Vilket kan ta lång tid och som innebär risk för att teamet fastnar och aldrig når sin fulla potential. Särskilt för dagens team som ofta arbetar distribuerat och får färdiga arbetssätt och rutiner att utgå från.

Med anledning av det så har vi under 2023 provat att skapa mer medvetenhet kring teamutveckling. Vi har försökt ta fram ett koncept som följer en röd tråd, pågår under en längre tid och som förhoppningsvis skapar en vana kring att arbeta aktivt med detta område. Konceptet provas av fyra team och består av:

 • En heldags workshop där teamet får lära sig teorier kring teamutveckling samt göra individuella och gemensamma övningar för att upptäcka vart deras team befinner sig idag och skapa samsyn. Dagen avslutas med att identifiera de förbättringsområden som teamet anser är viktigast för att fortsätta utvecklas på ett bra sätt.
 • Efter det så följer tre teamutvecklingsperioder där teamet arbetar systematiskt kring teamutveckling:
  • Startmöte där teamet väljer 1-2 förbättringsområden som de vill arbeta med för att utvecklas som team. Till varje område kopplas 2-4 utmaningar.
  • Teamet strävar efter att klara sina utmaningar under 3-4 sprintar.
  • Slutmöte där teamet använder första halvan till att analysera resultatet av perioden och andra halvan till att bestämma hur de ska tillvara på det de lärt sig.
 • I slutet av året så genomför teamet ett årsretrospektiv. Då utvärderas konceptet och teamet bestämmer hur de vill arbeta kring teamutveckling kommande år.
 • Med jämna mellanrum så samlar vi berörda team coacher och utbyter erfarenheter över teamgränserna samt diskuterar olika former av coachning.

Vi befinner oss nu i vår tredje och sista teamutvecklingsperiod. Här är några av de utmaningar som teamen arbetat med längs vägen:

Veckans foto
Teamets medlemmar lär känna varandra bättre genom att veckovis dela en bild enligt ett valt tema och ställa frågor till varandra.
Öva på feedback
Teamets medlemmar får kort utbildning kring vad de ska tänka på när de ger och får återkoppling, inklusive några enkla övningar.
Dela svagheter och styrkor
Teamets medlemmar skriver ned styrkor och svagheter på lappar sedan drar de en lapp i taget och försöker gissa vem som skrivit lappen.

 

Det är intressant och inspirerande att följa teamens resa. Vi har fått positiv respons från de team som deltar och ser tydliga framsteg kring exempelvis öppenhet, samspel och gemensam drivkraft. Allt detta startade med att vi ställde oss frågan: Varför jobba i team?

/Johan Söderqvist, Product Manager

Höstens användarforum

Användarforum är tillfällena då vi bjuder in er som arbetar i iipax till en dialog kring produkten. Syftet med mötet är dels att ge inspiration och dela vår bild kring produktens utveckling framåt, men det är framförallt en möjlighet för alla iipax-användare att få byta erfarenheter med varandra samt ge input till vår produktutveckling.

Nu har vi satt datumen för samtliga höstens användarforumsträffar. Gå till vår hemsida för bästa överblick. Varmt välkomna – vi ser fram emot att möta er där!

MÖT VÅR NYA MEDARBETARE

Hej Morgan, vad gör du på Ida Infront?
Jobbar som systemutvecklare i Team DAR, vilket innebär att jag arbetar med utveckling, förvaltning och support för system hos några av våra kunder.

Varför valde du att bli en del av Ida Infront?
Dels så tycker jag att det är roligt att kunna bidra till offentlig sektor, framförallt för att jag jobbat många år i staten innan. Men jag fick också ett bra intryck av företaget under intervjuprocessen, plus också att vi kunde komma överens om en bra lösning för distansarbete. Det bra intrycket av Ida Infront har också bekräftats efter att jag började i företaget.

Vad betyder våra värderingar – We make friends, We are the solution, We build trust – för dig?
Att vi levererar bra lösningar på kundernas problem på ett sätt som gör det enklare att bedriva den verksamhet de gör. Att vi alltid jobbar långsiktigt för att skapa förtroende och stabila relationer med våra kunder. Och att vi jobbar nära varandra i teamen och företaget för att göra just det..

Om du skulle beskriva dig med tre ord, vad skulle du säga då?
Lugn, lösningsorienterad och kreativ.

Vad gör du helst på din fritid?
Förutom att jag växlar mellan att cykla MTB och träna styrkelyft ganska intensivt så lägger jag gärna tid på att laga mat eller är ute i skogen och rör mig med hunden. Annars lägger jag mycket tid på att lyssna på och fundera på musik. Jag samlar på vinylskivor och går gärna på konserter. Favoritgenren är hårdrock och gärna i mer extrem form. Sen läser jag ganska mycket också, både skönlitteratur och filosofi.

Vad ser du mest fram emot nu?
Att fortsätta utvecklas i min roll som systemutvecklare och lära mig nya saker. Jag vill kunna bidra ännu mer till det dagliga arbete i teamet och i stort på företaget på det vis jag kan göra. På sikt kanske hitta något smalare område som intresserar mig extra att specialisera mig inom, kanske AI eller liknande.

Slutligen, om du fick äta middag med vem som helst i världen – vem skulle du välja och varför?
Torgny Lindgren eller Gylve ”Fenriz” Nagell. Nu är ju Torgny tyvärr inte i livet längre, men det vore intressant att få prata med honom om hans författarskap och försöka nysta i de personer han gestaltat i sina böcker. Annars är Gylve, förutom ena halvan av mitt favoritband (Darkthrone), någon som det vore oerhört kul att sitta och prata musik med. Han verkar oerhört kunnig framförallt när det gäller hårdrock från 80-talet.

Dela nyheten:
Skriv utSkriv ut