MMM juni 2024: AI och automatisering: framsteg och möjligheter

17 juni, 2024 | Kategori: Monday Morning Mail

Med sommaren stundande vill vi passa på att tacka för detta första halvår. Vi hoppas du har lite ledighet inplanerad där du får tid till det du tycker om.
Monday Morning Mail är tillbaka i slutet av augusti igen och förutom en härlig sommar önskar vi först en glad midsommar.

2007: Stefan Jonegård blir ny VD

Stefan Jonegård började sin karriär på Ida Infront 1999 som förvaltningskonsult med fokus på avtal och affärsmodeller, under åren utvecklade han sin kompetens inom projektledning och försäljning. Stefan ansvarade då för några av våra största kunder, bland annat Skatteverket, Försäkringskassan och Nutek.
Ett par år senare, närmare bestämt vid årsskiftet 2005/06 blev han vice VD med försäljningsansvar. Kanske hade Bengt Sandlund, grundare och dåvarande VD en tanke med att Stefan fick rollen som vice VD. För 2007 väljer Bengt att kliva av VD-rollen efter 20 år på posten och lämnar över den till Stefan. Stefan beskrev då sin nya roll på följande sätt:

Det skall bli oerhört kul att få leda Ida Infronts utveckling vidare. Företaget har en fin utvecklingspotential och inom flera områden erkänt marknadsledande produkter, tunga referensinstallationer och inte minst otroligt kompetenta medarbetare. Med detta i ryggen skall vi vidareutveckla befintliga kunder och skapa relationer med nya.”

AI och automatisering: framsteg och möjligheter

AI är självklart ett intressant ämne för oss som IT-företag. Hans Jönsson är vår expert på AI och vi har bett honom att dela med sig av sin kunskap och syn på ämnet.

I mars 2016, när jag bevittnade AlfaGos drag ”move 37” i partiet mot Le Se-Dom, tänkte jag: ”Det är det! Det är ett genombrott för AI och maskininlärning.” Det var en stor bedrift för AI att kunna slå mästaren i Go. Att det skulle dröja nästan sex år innan nästa stora framsteg är kanske lite oväntat men när OpenAI öppnade sina tjänster för allmänheten hösten 2022 blev AI tillgängligt för alla. Nu har alla chansen att bilda sig en egen uppfattning om vad AI kan och inte kan.

AI:s framsteg gör det lättare för oss som IT-systemleverantörer att använda funktioner och verktyg som skapar värde för våra kunder. Ida Infront har alltid satsat på automatisering och nu kan vi utveckla det på fler områden. Funktioner som klassificering, sammanfattningar, anonymisering, nyckelordsgenerering, beslutsunderlag och prognostisering är basala AI-funktioner som kan spara mycket tid och pengar. Jag tror att tekniken kommer att påverka väldigt mycket på alla områden. Språkmodeller och generativ AI är extra intressant inom det område som vi på Ida Infront verkar.

Vi håller på att implementera nya funktioner som använder den nya tekniken i våra system och produkter. Jag tycker att det finns många möjligheter att förbättra och förenkla för de som använder våra system. För de utmaningar som finns kring den juridiska aspekten, finns det lösningar på, som vi tillsammans kan klara av. Utvecklingen går otroligt fort, så det gäller att vara uppdaterad.

Det är en spännande tid vi har framför oss!

MÖT VÅR NYA MEDARBETARE

Hej Jacob, vad gör du på Ida Infront?
Jag är sedan augusti 2023 studentambassadör för Ida Infront. Det innebär att jag hjälper till med att marknadsföra oss för studenter främst på Linköpings Universitet. Just nu sommarjobbar jag även här med ett AI-projekt vilket är väldigt roligt!

Varför valde du att bli en del av Ida Infront? 
Under mitt andra år som student på LiU var jag näringslivsansvarig för ett utskott. Jag hade då mycket kontakt med Ida Infront och kom väldigt bra överens med alla som jag träffade på företaget. När möjligheten att ta över som ny studentambassadör dök upp var beslutet väldigt enkelt.

Vad betyder våra värderingar – We make friends, We are the solution, We build trust – för dig?
Att vi har en produkt som är viktig och gör stor samhällsnytta.

Om du skulle beskriva dig med tre ord, vad skulle du säga då?
Glad, nyfiken och uthållig.

Vad gör du helst på din fritid?
Kollar mycket fotboll och hockey.

Vad ser du mest fram emot nu?
Att fortsätta med vårat sommarprojekt som vi precis har påbörjat.

Slutligen, om du fick äta middag med vem som helst i världen – vem skulle du välja och varför?
Hade varit kul att få träffa Zlatan, så säger honom.

Tack för denna gång! Vi hörs i augusti igen!

Dela nyheten:
Skriv utSkriv ut